2012: de meningen verschillen

Het jaar 2012. Velen hebben ernaar uitgekeken, anderen hebben dit jaar met angst en beven tegemoet gezien. De reden? Op 21 december loopt de Mayakalender af. Volgens sommigen het begin van een apocalyps, volgens anderen de start van een tijdperk van verlichting. Maar is dat zo?

Maya-kenner Leonze Barreno gelooft er allemaal niks van. In het AD geeft hij te kennen dat de beruchte datum niets anders betekent dan dat een cyclus van 5125 jaar eindigt en tegelijkertijd een nieuwe periode wordt ingeluid. Reden voor een feestje dus.

Beschavingen verdwijnen
Gregg Braden, 2012 expert, heeft een iets andere visie. De wereld zal inderdaad niet vergaan, denkt hij. Maar de terugkerende cycli van 5125 jaar gaan volgens hem altijd gepaard met catastrofale gebeurtenissen. Zoals het verdwijnen van complete beschavingen.

Einde der tijden
Hij is niet de enige die vreest dat dit jaar ons grote rampen te wachten staan. Cultuursocioloog Stef Aupers (Erasmus Universiteit Rotterdam) geeft in de Volkskrant echter aan dat de gedachte aan een einde der tijden bij ons cultuur hoort. 'In oosterse tradities en culturen is dat anders. Er verandert van alles, maar niets gaat voor- of achteruit, gelooft men daar', vertelt Aupers. 'Maar westerse mensen hebben een lineair tijdsbeeld. Er is altijd groei en evolutie, naar iets wat beter is, of slechter.'

Apocalyps
Volgens Aupers is het daarom geen wonder dat verschillende keren al een einde der tijden voorspeld is. Zeker als er veel onrust heerst in de maatschappij. Al in de Middeleeuwen dacht men dat het einde nabij was, maar ook na de aanslagen op de Twin Towers geloofden veel Amerikanen hetzelfde.

Bron: De Volkskrant en AD

Wil jij hierover zelf een gedegen mening vormen? Lees dan onze boeken over 2012.