Stedelingen hebben gestresst brein

Mensen in de stad hebben andere hersenenstructuren dan mensen op het platteland. Kennelijk heeft de omgeving grote invloed op het brein. In stressvolle situaties vertoont het brein van stadsmensen extra activiteit in dat deel dat in verband staat met depressies, angsten en geweld. Dat zeggen Duitse onderzoekers in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

De onderzoekers bestudeerden hersenscans van tientallen vrijwilligers die een stressvolle rekenopdracht uitvoerden. De emotiegebieden in de hersenen van mensen in de stad bleken daarop extremer te reageren dan die van plattelandsbewoners. Dit effect bleek sterker naarmate iemand langer in de stad woonde én naarmate de stad groter was.

Schizofrenie, angststoornissen en depressies

Stedelingen hebben verhoudingsgewijs vaker last van geestesziekten, zoals schizofrenie, angststoornissen en depressies. De Duitse wetenschappers vermoeden nu dat er een verband bestaat met de gestresste hersenstructuren in het brein van de stadsbewoners.

Ontstressen in de stad

Het belang van ontstressen in de stad lijkt dus nog groter dan op het platteland. Meditatie is een effectieve manier om dat te bereiken. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat meditatie positieve veranderingen aanbrengt in hersengebieden die worden geassocieerd met het verwerken en uiten van emoties.

Bron: Volkskrant, Nu.nl

Ook effectief stress bestrijden? Bestel een boek over meditatie!