I Tjing en Confusius veranderen de managementstijl

Het Chinese Boek der Veranderingen I Tjing en de opvattingen van de wijsgeer Confucius bepalen het denken en handelen van de manager in de nabije toekomst. Net zoals dat sinds het uitbreken van de wereldwijde ecomomische crisis in China gebeurt. Daar is een revolutionaire managementstijl in opkomst, die ook in de Westerse wereld de manier waarop organisaties worden gerund, ingrijpend gaat veranderen.

Dat betoogt Charles-Edouard Bouée in zijn boek China's management revolution. De nieuwe Chinese stijl sluit veel beter aan op de snelle, onvoorspelbare en beweeglijke zakenwereld van nu, zo stelt Bouée, lid van het Global Executive Committee van Roland Berger Strategy Consultants.

De nieuwe stijl kwam op in 2008, na het uitbreken van de financiële en economische crisis. Chinese ondernemers gingen twijfelen aan de toepasbaarheid van de westerse managementstijl in Chinese bedrijven en markten en grepen terug op hun culturele roots. Daarbij speelt de drieëenheid ‘spiritualiteit, staat en energie’ een essentiële rol.

Vanuit het Boek der Veranderingen komt de acceptatie van de onvermijdelijkheid van verandering, in combinatie met de overtuiging dat verandering beheersbaar is als je die maar vroeg genoeg ontwaart. Vanuit het denken van Confucius stamt het besef dat een ordelijke samenleving of organisatie alleen kan bestaan dankzij moreel correct gedrag van de staat of de heerser - of dat nu een keizer, communistische partij of CEO is. En tot slot: de groep (familie, organisatie, samenleving) is de basiseenheid. Dus niet de individu. Individualisme is ‘egotripperij’ en wordt afgekeurd. Het is de groep die de energie brengt.

Volgens Bouée heeft het nieuwe managementmodel negen kenmerken die het van andere stijlen onderscheidt. Het is dynamisch, aangepast, flexibel, synthetisch, ‘wederzijds’, consensueel, spiritueel, gedisciplineerd en natuurlijk. Het model maakt het onder meer mogelijk om grote hoeveelheden informatie op veel eenvoudigere wijze te verwerken.

Bouée interviewde Chinese ondernemers en topmanagers. Zij zijn er allen van overtuigd dat er een nieuw Chinees managementmodel aan het ontstaan is, al kunnen zij nu nog moeilijk de vinger leggen op het precieze hoe en wat ervan. Het zal nog tien tot vijftien jaar duren voordat het nieuwe model substantieel is ontwikkeld, denkt de Fransman.
 

Bron: kluwer.nl

Klik hier voor een overzicht van onze boeken over de I Tjing