Spinoza's intuitie

Prijs € 17,50

Levertijd: 1-2 werkdagen

Jan Knol

Paperback | Januari 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De filosofische inzichten van spinoza maken voor iedereen het hoogste geluk bereikbaar, maar dat is niet iets wat iedereen zomaar ten deel valt. In dit boek licht Jan Knol toe hoe we het kunnen bereiken. Spinoza onderscheidt drie soorten kennis. De eerste soort is de verbeelding, waarmee we ons met alledaagse versnipperde informatie een beeld vormen van de werkelijkheid. De tweede soort is de rede, waarmee we verbanden kunnen leggen. De derde en hoogste soort kennis is de intuïtie. Daarmee krijgen we inzicht in de totale samenhang van de dingen en het besef verbonden te zijn met God ofwel de Natuur. En dat levert de hoogste vorm van geluk op. Gebruikmakend van voorbeelden uit het werk van Spinoza legt Jan Knol uit hoe deze drie soorten kennis zich tot elkaar verhouden, en wat de waarde ervan is. Voor het gemak van de lezers somt hij plaatsen op waar Spinoza zich in zijn werken expliciet uitspreekt over de intuïtie. Dit is nog niet eerder gedaan.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan Knol
Uitgever
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028422698
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2009
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143

Beschrijving

De filosofische inzichten van spinoza maken voor iedereen het hoogste geluk bereikbaar, maar dat is niet iets wat iedereen zomaar ten deel valt. In dit boek licht Jan Knol toe hoe we het kunnen bereiken.
Spinoza onderscheidt drie soorten kennis. De eerste soort is de verbeelding, waarmee we ons met alledaagse versnipperde informatie een beeld vormen van de werkelijkheid. De tweede soort is de rede, waarmee we verbanden kunnen leggen. De derde en hoogste soort kennis is de intuïtie. Daarmee krijgen we inzicht in de totale samenhang van de dingen en het besef verbonden te zijn met God ofwel de Natuur. En dat levert de hoogste vorm van geluk op.
Gebruikmakend van voorbeelden uit het werk van Spinoza legt Jan Knol uit hoe deze drie soorten kennis zich tot elkaar verhouden, en wat de waarde ervan is. Voor het gemak van de lezers somt hij plaatsen op waar Spinoza zich in zijn werken expliciet uitspreekt over de intuïtie. Dit is nog niet eerder gedaan.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Knol
Uitgever
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028422698
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2009
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143